Interview: Tomonori Makita in IDEAS for GOOD
Interview med Tomonori Makita (Henrik Innovation) i IDEAS for GOOD (Japan).
Original artikel (japansk): LINK
I interviewet fremhæver Tomonori vigtigheden i at prioritere bæredygtig indeklima. “Tænk lige over hvormeget luft vi hver især indtager om dagen. Du har brug for næste ti gange mere luft end væske. Men vi opholder os kun 1/8 del af dagen ude i det fri… Det er derfor vigtigt at tænke over den luft, varme, lys vi udsætter os selv for i den resterende tid – indendøre. Og hvorfor ikke bruge naturlige kilder? Hvis vi kunne bygge så vi udnyttede vinden i stedet for air condition, og brugte solen i stedet for at bruge en varme blæser osv. Vi kunne gøre så meget for klimaet og for os selv.”
Det er et opråb til den japanske byggebranche, som ikke i samme grad har fokus på bæredygtighed som i Danmark.
Tokyo er i gang med at forberede sig på Olympiaden i 2020, og centrale arealer som f.eks. Shibuya er under stor udvikling. Japanerne kan lære meget af at samarbejde med danske virksomheder, mener Tomonori.
Et eksempel på de seneste forandringer, som Tokyo oplever:
Shibuya Station Building Re-development Plan (engelsk): LINK
I interviewet fortsætter Tomonori: “En bygning skal ikke tjene investeringen hjem ved opførelsen, men skabe en bæredygtig økonomi og sprede glæde hos de der skal bruge stedet mange år frem. Hos Henrik Innovation er vi med i designteamet for Paper Island Water Culture House designet af japanske Kengo Kuma. Her er planen også at bruge bæredygtige energikilder. Mennesker har altid benyttet sig af naturen. Hvorfor ikke fortsætte med at genanvende de resourcer naturen giver os på en sådan måde at det ikke belaster klimaet?”
Til sidst spørger intervieweren Tomonori om han oplever Danmark som et lykkeligt land. “I Japan er der opstået en hype omkring Danmark, som værende et af de lykkeligste lande. Jeg synes at de japanske mediers måde at omtale Danmark på er meget ensidigt. Selvfølgelig er det hele ikke perfekt, men jeg tror at lykken i Danmark, er at man sjældent bliver trist. Der er altid hjælp at hente og den tryghed tror jeg, er forbundet med hvad man betegner som lykke her i Danmark. Både klima og lykke kræver mere end een superhelt. Men jeg tror at vi alle kan bidrage til en positiv udvikling ved at gøre små gode ting i vores hverdag.”
Resume og oversættelse: ayanomimi